Leuk voor spelers

‘Ik zou het niet durven’ wordt er vaak tegen spelers gezegd. Maar spelers weten waarom het ze het doen: het is juist geweldig om een rol te mogen spelen en het publiek te vermaken. Daarom zorg ik er ook voor dat het voor spelers zelf een feest is om aan een stuk te mogen werken.

Omdat ik zelf bij een toneelvereniging speel, weet ik hoe het eraan toegaat op repetitieavonden. Het is erg vervelend om naar een repetitie te moeten gaan, terwijl je rol niet in het bedrijf voorkomt dat gerepeteerd wordt. En ik heb ook ettelijke malen meegemaakt dat spelers baalden dat ze pas na de pauze voor de eerste keer op mochten komen.
Om die reden laat ik alle personages in elk bedrijf opkomen. Tegelijkertijd zorg ik er ook voor dat elke rol regelmatig weer even af kan, om achter de schermen weer op adem te komen (of in het tekstboekje te kijken).

Wat de rollen zelf betreft: die geef ik zodanig gestalte dat de spelers daar hun eigen invulling aan kunnen geven, zodat ze die bijvoorbeeld lekker vet neer kunnen zetten, of er juist door subtiel spel een eigen draai aan kunnen geven.
Ik probeer zoveel mogelijk opvoeringen van mijn stukken te bekijken in het land. Dat levert mooi vergelijkingsmateriaal op. Wat me opvalt, is hoe elke rol anders ingevuld kan worden en wat voor effect dat heeft. Het gebeurt regelmatig dat ik aangenaam verrast word door hoe een speler een rol neerzet. Ik heb weleens meegemaakt hoe een in mijn ogen kleine rol door een speler als een onmisbare pijler van het stuk werd gebracht, en er daardoor veel meer uithaalde dan dat ik oorspronkelijk bedacht had.
Juist dat maakt het mooi en tegelijkertijd bijzonder om te ervaren hoe elke speler of vereniging vorm geeft aan een rol of stuk.