Leuk voor spelers

Veel mensen moeten er niet aan denken, maar toneelspelers weten hoe leuk het is om met zijn allen een stuk neer te zetten om het publiek te vermaken. En laten we de repetitieavonden ook niet vergeten. Een toneelvereniging heeft op die avonden vaak al meer lol dan het publiek bij de opvoering. Maar dan moet je wel wat te doen hebben tijdens de repetitie.

Ik zorg er daarom altijd voor dat alle rollen in elk bedrijf voorkomen. Het is namelijk vervelend om naar een repetitieavond te gaan, terwijl je niet aan bod komt. Of dat je bij de echte opvoering pas na de pauze voor het eerst de planken op mag. 

De rol zelf moet natuurlijk ook een feest zijn om te spelen. De rollen in mijn stukken geven volop ruimte tot een eigen invulling: bijvoorbeeld lekker vet aanzetten of juist door klein spel er een speciale draai aan geven. Ik ga regelmatig kijken bij de opvoeringen van mijn stukken en zie dan regelmatig hoe elke toneelvereniging de rollen neerzet. Ik heb wel meegemaakt dat een in mijn ogen kleine rol zodanig werd ingevuld, dat het een bijna een hoofdrol leek. Juist dat maakt het voor mij ook bijzonder om de opvoeringen bij te wonen.