Over mij

Een kleine tien jaar geleden meldde ik me bij de plaatselijke toneelvereniging, omdat ik mijn voornemen om eens in een toneelstuk te spelen eindelijk ten uitvoer wilde brengen. Ik mocht gelijk meespelen en na het eerste optreden was ik verkocht. Deze hobby zou ik blijven uitoefenen.
Iedere toneelspeler weet waarom. De repetities met de lachsalvo’s, de zenuwen voor het optreden, de saamhorigheid op de grote dag zelf en dan ten slotte de ontlading en het feest na afloop.

Schrijven is ook een grote hobby van me, dus het lag voor de hand dat ik die twee zou combineren. Het schrijven van toneelstukken doe ik voornamelijk tijdens vakanties, om lange wacht- en vluchttijden door te komen. Ik bedenk een plaats waar het stuk zich kan afspelen en de bijbehorende personages en hun onderlinge band. Vervolgens schets ik in grote lijnen per bedrijf wat er gaat gebeuren. Als ik eenmaal de verschillende scènes in een goede volgorde heb staan, dan mag ik aan het leukste deel beginnen: het uitschrijven van de dialogen. Zelfs voor mij is het verrassend en vermakelijk wat alle personages in de diverse situaties gaan zeggen.

Mijn hobby heeft me al in diverse plaatsen in Nederland en België gebracht, want ik ga graag kijken naar opvoeringen. De enthousiaste reacties van het publiek en de spelers zijn dan vaak de grootste beloning voor mij.