Over mij

Hoe het begon

Een kleine tien jaar geleden sloot ik me aan bij de plaatselijke toneelvereniging en daar heb ik nooit een moment spijt van gehad. Iedereen die speelt, weet hoe geweldig leuk dat is. Niet alleen de repetitieavonden, waar veel lol wordt gemaakt, maar ook het optreden zelf. Wachten achter de schermen tot je op mag, samen met de andere spelers een geweldig stuk neerzetten en na afloop horen hoe het publiek ervan genoten heeft.

Het schrijven van een toneelstuk

Schrijven was altijd al een hobby van mij, dus het was niet vreemd dat ik me gelijk het eerste jaar bij de toneelvereniging afvroeg of ik ook een toneelstuk zou kunnen schrijven. Ik legde me daarbij wel enkele criteria op. Het moest natuurlijk vol humor zitten. Daarbij moest het voor alle spelers ook leuk zijn om op te voeren, wat betekende dat ik elk personage in elk bedrijf tekst moest geven. Verder vind ik het belangrijk dat de verhaallijnen in goede banen geleid worden, dat het allemaal één geheel vormt en dat op het eind alles geloofwaardig afgerond wordt, zonder in oplossingen te vervallen als bijvoorbeeld een personage dat van een minimumloon rond moet komen en opeens iemand een cadeau geeft ter waarde van een paar duizend euro.
Het eerste stuk wat ik schreef was ‘De hoofdprijs’ en daarna had ik de smaak zo te pakken, dat ik door bleef gaan met schrijven.

Schrijven tijdens vakanties

Ik schrijf voornamelijk tijdens vakanties, om lange wachttijden te overbruggen. Ik neem een schrijfblok mee, bedenk een verrassende plaats om het stuk zich te laten afspelen (bijvoorbeeld een daklozenopvang of een centrum waar medicijnen worden getest) en daarna komen de bijbehorende personages als vanzelf. Zodra ik weet in welke scènes de personages allemaal belanden, begin ik met het uitschrijven van de dialogen. En dat is van het hele proces het vermakelijkst om te doen.

Opvoeringen bijwonen

Natuurlijk heb je bij het schrijven een eigen beeld van hoe het eruit zou moeten zien. Voor mij is het daarom verrassend om te zien hoe toneelverenigingen het stuk neerzetten. Ik probeer zoveel mogelijk opvoeringen bij te wonen, en sta altijd te kijken van wat men ervan gemaakt heeft. Als ik bij zo’n opvoering het publiek voluit hoor lachen, dan ben ik waarschijnlijk degene die het meest geniet.

Contact

Vragen of opmerkingen?
Neem contact met me op via info@anne-terwisscha.nl